Specialisatie Jaaropleiding Focusing Oriented Psychotherapy

Specialisatiejaar voor psychotherapeuten en counselors

Claude Missiaen en Maaike Afschrift, bijgestaan door enkele gastdocenten

 

Deze jaaropleiding biedt handvaten aan psychotherapeuten en counselors om het focussen en het focussend luisteren te integreren in hun psychotherapie- of begeleidingspraktijk. Focussen is geen toe te passen techniek of iets wat we met de ander doen maar is in de eerste plaats een manier van zijn, met anderen en met jezelf.  Focusing oriented therapy en counseling gaat over het ontwikkelen van een bijzondere gevoeligheid voor wat impliciet leeft en groeipotentieel heeft in de cliënt en over het begeleiden van de cliënt in de afstemming op zijn experiëntieel proces.

Cursisten zullen zowel de focusingattitude als de focusingmethodiek diepgaand leren verwerken in hun psychotherapie- en counselingvaardigheden en dit doorheen een training die berust op drie pijlers: een theoretisch-technische scholing, het eigen focusingproces en praktijksupervisie. Daarbij komen o.a. volgende deelthema’s aan bod: clear a space, self in presence, emotieregulatieveilige plekinterne criticus, blocks en structuurgebonden patronen in de begeleidingactieve werkvormenexperiëntiële interactie tussen cliënt en therapeut/counselorfocussen en trauma, focusing oriented werken met fragiele processen of cliënten met weinig Ik-sterktefocussen als therapeut/counselor,…

Doorheen de opleiding wordt benadrukt wat de troeven zijn van focussen en focusing oriented therapy. Het is niet alleen een hulpmiddel voor zuivere afstemming met de cliënt en een manier om het experiëntieel proces bij de cliënt te bevorderen, maar ook een uitstekende vorm van zelfzorg en bescherming tegen uitblussing en burn-out.

 

Doelgroep en voorwaarden

Psychotherapeuten en counselors met voorkennis van focussen:

– hetzij via een 3- of 4-jarige experiëntiële psychotherapie- of counseloropleiding,

– hetzij door het behalen van minstens Focussen Niveau 3 binnen Focussen Vlaanderen.

Deelnemers moeten actief in de praktijk van psychotherapie of counseling aan het werk zijn. Maximum 15 deelnemers.

0 Comments

Leave a reply

©2023 European Focusing Association (EFA).

CONTACT US

We're not around right now. But you can send us an email and we'll get back to you, asap.

Sending

Log in with your credentials

Forgot your details?